ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΑΤΕ ΜΕ DEMODEX. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ
Είναι αρκετά συχνό, άτομα που διαγνώστηκαν με Demodex στις βεφαρίδες τους, να υποτροπιάζουν αρκετό διάστημα μετά την ολοκλήρωση τη θεραπείας τους.
Ένας καθοριστικός παράγοντας είναι, ότι παρά τις συμβουλές μας, δεν προσέρχονται για έλεγχο τα λοιπά μέλη της οικογένειας του πάσχοντος.
Ιδιαίτερα οι σύντροφοι της πάσχουσας ή του πάσχοντος λόγω στενότερης επαφής στις καθημερινές δραστηριότητες είναι πολύ πιθανό, αν πάσχουν, να ξανακολλήσουν τον θεραπευόμενο.
Επίσης τα μικρά παιδιά επειδή πολλές φορές ξαπλώνουν στα κρεββάτια των γονέων και παίζουν με τα μαξιλάρια μπορούν να κολλήσουν από τους γονείς και έτσι να δημιουργηθεί ένας αέναος κύκλος επαναμολύνσεων, παρά την σωστή εφαρμογή της θεραπείας.
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να προσέρχονται στο Οφθαλμολογικό μας Κέντρο ολόκληρες οικογένειες πάσχουσες από Δεμοδίκωση.
Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικοί.
Ο Οφθαλμίατρος αφού διαγνώσει την πάθηση θα προσδιορίσει και τον τρόπο θεραπείας σε κάθε ένα άτομο της οικογένειας, ανάλογα με το βαθμό προσβολής και την ηλικία.
Άπαξ και διαγνωσθεί η προσβολή απο demodex η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και επιθετική, αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν καταστάσεις δυσίατες και χρόνιες.
Η διάγνωση τίθεται, εκτός από την κλινική εικόνα, με μικροσκοπική εξέταση.
Η μικροσκοπική εξέταση πάνω σε δείγματα βλεφαρίδων, τριχών από τα φρύδια αλλά και σμήγματος της γύρω περιοχής επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη και την περιοχή προσβολής από το παράσιτο.
Αφού τεθεί η διάγνωση της δεμοδίκωσης (προσβολή από το παράσιτο demodex) ο ασθενής ενημερώνεται πλήρως για τη θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσει προκειμένου να απαλλαγεί από το παράσιτο.
-
Το φύλο και την ηλικία
-
Την έκταση και τη περιοχή που έχουμε προσβληθεί
-
Την αιτία ή τις αιτίες που έκαναν το παράσιτο παθογόνο για τον οργανισμό μας (πχ. ανοσοποιητικό)
-
Τον τρόπο ζωής και τις δραστηριότητές μας
-
Τον τύπο της επιδερμίδας μας και τη κατάσταση του οφθαλμού