Οφθαλμική δεμοδίκωση: μια πιθανή αιτία της παιδικής βλεφαροεπιπεφυκίτιδας
Επιμέλεια άρθρου: Βασίλης Παπαδόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος *
Μια πρόσφατη μελέτη Αμερικανών Οφθαλμιάτρων μας έδωσε σημαντικά πορίσματα για τη χρόνια παιδική βλεφαρίτιδα.
Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε σε δείγμα από ασθενείς ηλικίας 2.5 έως 11 χρόνων με χρόνια βλεφαροεπιπεφυκίτιδα.
Οι μικροί ασθενείς ουδέποτε κατάφεραν να θεραπεύσουν ολοκληρωτικά την βλεφαροεπιπεφυκίτιδα με τις συνηθισμένες θεραπείες με οφθαλμικές σταγόνες και αλοιφές.
Μετά από μικροσκοπική ανάλυση στους ασθενείς τους, οι Οφθαλμίατροι που διεξήγαγαν την έρευνα, ανίχνευσαν στις βλεφαρίδες το παρασιτικό άκαρι demodex.
Το συγκεκριμένο παράσιτο ανιχνεύτηκε σε όλους τους νεαρούς ασθενείς.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους ερευνητές ότι σε μια μόνο περίπτωση υπήρχε ένδειξη της νόσου (κυλινδρικές εναποθέσεις στις βλεφαρίδες).
Για αυτό το λόγο οι προηγούμενοι Οφθαλμίατροι που είχαν αντιμετωπίσει την επιπεφυκίτιδα και την βλεφαρίτιδα δεν έβαλαν στο διαγνωστικό του προβληματισμό την πιθανότητα νόσησης από το παρασιτικό άκαρι Demodex.
Οι νεαροί ασθενείς, μετά την διάγνωση της οφθαλμικής Δεμοδίκωσης, αντιμετωπίσθηκαν με ειδικά θεραπευτικά διαλύματα και άλλα σκευάσματα που σαν βάση είχαν το tea tree oil (αιθέριο έλαιο του τεϊόδενδρου).
Συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι ότι όταν υπάρχει επίμονη βλεφαροεπιπεφυκίτιδα σε μικρά παιδιά, τότε ο παιδίατρος που τα παρακολουθεί θα πρέπει να τα παραπέμψει σε ειδικά Οφθαλμολογικά κέντρα Μελέτης και Θεραπείας Demodex.
Πηγή: Ocular demodicosis as potential cause of pediatric blepharoconjunctivitis
CORNEA magazine, Dr Liang, Dr Safran, et. al.
*
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser και του Προτύπου Κέντρου Θεραπείας Demodex, Βλεφαρίτιδας, Ξηροφθαλμίας, Χαλαζίων και Δυσλειτουργίας Μεϊβομιανών Αδένων
Καυταντζόγλου 8, Πατήσια, τηλ. 2102011933