ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BUT TEST ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ
Που χρησιμεύει το BUT test
Το Break Up Time Test (BUT Test) ή Εξέταση Χρόνου Διασπάσεως της Στιβάδας των Δακρύων είναι ένα πολύτιμο όπλο για την διάγνωση της ξηροφθαλμίας.
Με την εξέταση αυτή ελέγχουμε το χρόνο διάσπασης της προκερατείου στιβάδας των δακρύων και την σωστή η μη λειτουργία των μεϊβομιανών αδένων που εκκρίνουν το λιπαντικό των ματιών (ελαιώδη στιβάδα)
Τι είναι η προκεράτειος στιβάδα των δακρύων
Το στρώμα των δακρύων αποτελείται από τρεις στιβάδες: την εξωτερική (ελαιώδη), τη μεσαία (υδαρή) και την εσωτερική (βλεννώδη).
Το ξηρό μάτι προκαλεί συχνά το αίσθημα της ενόχλησης, με χαρακτηριστικά ξηρότητα, φαγούρα, κοκκινίλα και δακρυσμένα μάτια. Επίσης η όραση μας είναι πολλές φορές θολή.
Πολλές φορές ο πάσχων αναφέρει ότι έχει πολλά δάκρυα. Αυτό, το φαινομενικά αντιφατικό σύμπτωμα οφείλεται στο ότι η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει υπερέκκριση δακρύων γιατί ο ερεθισμός δημιουργεί την αίσθηση άμμου στο μάτι και έτσι δημιουργείται δακρύρροια προκειμένου να ξεπλυθεί το μάτι.
Πως γίνεται το BUT test
Ενσταλλάζουμε στον οφθαλμό μια χρωστική που λέγεται φλουοροσκεϊνη.
Τοποθετούμε τον ασθενή σε ένα ειδικό βιομικροσκόπιο που λέγεται σχισμοειδής λυχνία. Με μια ευρεία φωτεινή δέσμη χρώματος κυανού του κοβαλτίου, φωτίζουμε το μάτι του ασθενούς.
Λέμε στον ασθενή να ανοιγοκλείσει μερικές φορές τα βλέφαρα του ώστε να απλωθεί ισότιμα η χρωστική σε όλο τον κερατοειδή.
Καλούμε τον ασθενή να μην ανοιγοκλείσει τα βλέφαρα του για λίγο και να κοιτά ευθεία μπροστά.
Μετράμε, με ένα χρονόμετρο, τον χρόνο που θα χρειαστεί ώστε να διασπαστεί το συνεχές φιλμ φλουοροσκεϊνης και να εμφανιστεί το πρώτο στεγνό σημείο στον κερατοειδή.
Αυτός ο χρόνος είναι και το αποτέλεσμα του BUT test.
Κάνουμε το ίδιο και στο άλλο μάτι του ασθενούς.
Χρόνοι διάσπασης της προκερατείου στιβάδας των δακρύων κάτω των 10 δευτερολέπτων θεωρούνται παθολογικοί.
Τι είναι οι μεϊβομιανοί αδένες;
Οι αδένες του Meibom ή μεϊβομιανοί αδένες (ή ταρσαίοι αδένες) είναι κάποιοι μικροσκοπικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο όριο πίσω απο τις βλεφαρίδες, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, μέσα στον ταρσό του ματιού.
Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 50 στο επάνω και 25 στο κάτω βλέφαρο.
Εκκρίνουν ένα ελαιώδες υγρό το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λίπανση των ματιών
Επίσης η καλή λειτουργία αυτών των αδένων
εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων και διατηρεί την ακεραιότητα του φιλμ της δακρυικής στιβάδας. Έτσι προστατευόμαστε από την ξηροφθαλμία.
Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων προκαλεί εκτός από την ξηροφθαλμία (που είναι ένα πολύ συχνό και άκρως ενοχλητικό πρόβλημα), βλεφαρίτιδα αλλά και χαλάζια.
Το ελαιώδες αυτό έκκριμα , το οποίο καλείται meibum, είναι απαραίτητο και για το “σφράγισμα” των βλεφάρων μας όταν κοιμόμαστε, ώστε να μην ξεραίνονται τα μάτια μας.
Η ξηρότητα των ματιών μας, εκτός των άλλων, προδιαθέτει για επιπεφυκίτιδες (φλεγμονές των ματιών) καθόσον στο ξηρό μάτι αναπτύσσονται εύκολα μικρόβια. Η καλή λειτουργία των αδένων αυτών εξασφαλίζει την καθαρή όραση.
Στον άνθρωπο περισσότερες από 50 διαφορετικές πρωτεϊνες υπάρχουν στο έκκριμα αυτών των αδένων.
Αυτό αποδεικνύει και τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτοί οι αδένες στην καλή υγεία των ματιών μας.
Η κατάσταση αυτή είναι πολύ συνηθισμένη σε ασθενείς που πάσχουν από Δεμοδίκωση (προσβολή από Demodex)